Gitarrer till salu

Bjärton J-45, 1966

Bjärton J-45

Inte varje dag som jag har en Bjärton J-45 till salu. Detta är en mycket spelad gitarr och när man hör den är det lätt att förstå varför. Ljudet är helt i klass med en Gibson!


Jag har reparerat och gjort halsomsättning. Fantastisk att spela på. Det blir svårt att släppa den här.


Den är inte billig, men jag lovar att den är värd varenda krona


Pris SÅLD

Hur låter den?

Bjärton Minor 60-tal

Bjärton Minor

En Bjärton Minor kan väl inte va nåt - eller?

Många pop-intresserade ungar började under 60-talet sitt gitarrspelande på en Bjärton Minor. Det var en av de billigaste svensktillverkade gitarrena på marknaden. Ljudet var plonkigt och de var ganska ofta svåra att spela på, eftersom de inte var särskilt väljusterade.


Men i grunden var dessa gitarrer mycket välgjorda. De hade solitt trä i locket, vilket är en förutsättning för att skapa ett bra ljud. Bjärtons gitarrhalsar är kända för att hålla sig raka, vilket inte hörde till vanligheterna, när det gällde billiga gitarrer.


Därför finns grundförutsättningarna för att göra om Minor-gitarrerna till en väldigt trevlig Barn- eller Resegitarr. Skal-längd 594 mm


Jag har gjort lite reparationer på den och satt in en X-ribbning i stället för den lite stumma parallellribbningen.


Resultatet blev en riktigt trevlig resegitarr. Den är lätt och väldigt trevlig att spela på. Ljudet då? Ja, den slår en BabyTaylor eller Mini lätt!


Pris 3 100 kr

Bjärton Senorita, 1956

Bjärton senorita

En tidig Bjärton Senorita i fint slitet originalskick. Jag har reparerat och gjort en halsomsättning för perfekt spelbarhet. Även om jag ofta gör om ribbningrn på gamla gitarrer, för att stabilisera upp de gamla locken och skapa bra ljud så har jag valt att behålla denna i originalskick. Ljudet är fantastiskt som det är. Bjärton kunde göra stålsträngade gitarrer. Halsen är, som oftast på Bjärtongitarrer, spikrak. Genomgående solitt trä, inget plywoodskräp här inte.


Härlig att spela på och imponerande bra ljud


Pris 3900 kr

Crafton 50-tal

Crafton

Craftons musikinstrument tillverkades i Göteborg.


Tyvärr vet jag inte så mycket mer om fabriken än att de gjorde bra gitarrer. Genomgående solitt trä, vilket med rätt ribbning ger bra ljud.


Den här guran var väldigt sprucken och jag var tvungen att ta isär den för att kunna laga ordentligt. När den ändå var delad satte jag in ny X-ribbning.


Resultatet blev fantastiskt. En välljudande gitarr i drygt 000-format.


Jo, den är ful, men verkligen härlig att spela på. En riktig player.


Pris 3 900 kr

Gibson B-25 ca 1966

Gibson B-25

Gibson B-25, 1960-tal


Gibson LG (Little Guitar) började tillverkas 1942, som en lite mindre variant av J-45.


Den har blivit en särskild favorit-modell för mig och jag har restaurerat ett 10-tal under de 15 år som jag arbetat som luthier.


Chris Stapleton, Bob Dylan, Elvis Presley och Johnny Shines är några kända artister, som använt den här gitarrmodellen.


Skillnaden mellan LG-2 och B-25 är egentligen bara sargen. Den ändrades under 1962, från solitt trä till laminat. I övrigt är det samma gitarr.


Att hitta reparationsobjekt från USA till rimliga priser är fortfarande möjligt. De gjordes i olika varianter: LG-1, LG-0, F-25, B-15... Förhållandevis överkomliga gitarrer på 60-talet rent prismässigt, varför de inte alltid behandlades så väl. Det innebär, å andra sidan, att det går att hitta objekt, som är värda att reparera och konvertera till en LG-2/B-25. Därför kan jag erbjuda en vintage Gibsongitarr till överkomligt pris (normalpriset för en LG-2/B-25 är annars från 25000 kr och uppåt). Gitarren är inte 100% original, men bra nära.


Den här gitarren har laminerat trä i sargen och är alltså en B-25. Kroppen är original Gibson. I övrigt har reparationer gjorts. Bland annat har halsen bytts ut och så har jag gjort en ny X-ribbning, som liknar en original 50-tals LG-2. Mensuren är Gibsons short-scale, 624 mm.


Gitarren är omlackad. Den svarta kulören var faktiskt originalkulör under andra halvan av 60-talet.


En vacker gitarr som är riktigt härlig att spela på. Låg stränghöjd. Mycket fint ljud.


Pris 10 900 kr

Så här kan de låta med lite förstärkning

Gibson LG-2, 1959

Gibson LG-25

Gibson LG-2 1959


Gibson LG (Little Guitar) började tillverkas 1942, som en lite mindre variant av J-45.


Den har blivit en särskild favorit-modell för mig och jag har restaurerat ett 10-tal under de 15 år som jag arbetat som luthier.


Chris Stapleton, Bob Dylan, Elvis Presley och Johnny Shines är några kända artister, som använt den här gitarrmodellen.


Skillnaden mellan LG-2 och B-25 är egentligen bara sargen. Den ändrades under 1962, från solitt trä till laminat. I övrigt är det samma gitarr.


Att hitta reparationsobjekt från USA till rimliga priser är fortfarande möjligt. De gjordes i olika varianter: LG-1, LG-0, F-25, B-15... Förhållandevis överkomliga gitarrer på 60-talet rent prismässigt, varför de inte alltid behandlades så väl. Det innebär, å andra sidan, att det går att hitta objekt, som är värda att reparera och konvertera till en LG-2/B-25. Därför kan jag erbjuda en vintage Gibsongitarr till överkomligt pris (normalpriset för en LG-2/B-25 är annars från 25000 kr och uppåt). Gitarren är inte 100% original, men de reparationer jag gjort är efter Gibsons specifikationer.


Kroppen är original Gibson. I övrigt har en del gjorts. Bland annat har halsen bytts ut och så har jag gjort en ny X-ribbning, som liknar en original 50-tals LG-2. Mensuren är Gibsons short-scale, 624 mm.


Den här är gjord 1959 (med ett S i serienumret). och har således solid sarg och botten. 


Pris 13 900 kr

Gibson Kalamazoo KTG 11 1930-tal

Kalamazoo KTG11

Kalamazoo från 30-talet.

Under depressionsåren tillverkade Gibson gitarrer under andra namn, för att kunna hålla tillverkningen igång. Många såldes under olika postorderföretags namn, men Kalamazoo var Gibsons eget namn för lite enklare gitarrer.


Det här är en tenorgitarr som jag har reparerat sargen på, annars är gitarren helt original.


En av de lättaste gitarrer jag någonsin hållit i min hand.


En verkligt unik liten gitarr


Pris 7 900 kr

Harmony H-165, ca 1965

Harmony H165

Harmony H-165 är en kopia på Martins 000-15.


Det här är en av de trevligaste gitarrerna att konvertera till X-ribbning eftersom ljudet oftast slår en original Martin. Och den här är inget undantag. Ljudet är jättefint och spel-barheten är perfekt. 


Många kända amerikanska artister (bla Justin Townes Earl) spelar på sådana här gitarrer, konverterade till X-ribbning av Scott Baxendale.


Gitarren har fått halsomsättning, X-ribbning (naturligtvis) och lite smärre reparationer.


Helt i solitt trä. Mahogny i sarg, botten och lock.


Pris 6 800 kr

Harmony H-162 ca 1965 

Harmony H162

Harmony gjorde mängder av den här gitarrmodellen, en kopia på Martins 000-modell. Den här är helt omärkt, och har sannolikt sålts under ett annat namn än Harmony, men den är tveklöst Harmony-tillverkad. Genomgående solitt trä i lock, sarg och botten.


Gitarren har fått halsomsättning, nytt lock, reparationer i sargen och X-ribbning.


Det här är verkligen en trevlig gitarr. Härlig att spela på och jättefint ljud.


Pris 6400 kr

Harmony-tillverkad Silvertone, ca 1970, med björklock

Jag måste erkänna att jag har en lite kluven inställning till björklocksgitarrer. Det blir inte samma varma ton som i gran eller mahogny. Men ljudet blir väldigt kraftfullt, särskilt i det högre registret. Och sustainen finns där.


Det var ganska enkla gitarrer. De tillverkades med flat greppbräda och med målade bindningar.


Jag ändrade på greppbrädan så att den fick radius. Halsomsättning och X-ribbning gör den till en trevlig spelegitarr.


Pris 4 900 kr

Kay Jumbo ca 1959

Kay Jumbo

Kay gjorde en av marknadens största gitarrer under 50 - 60-talet. Den hette egentligen aldrig "Jumbo" utan K26 eller K27. Men den jämförs alltid med Gibsons SuperJumbo-modell. Skillnaden är att denna är ännu större än en Gibson. Bredaste stället är hela 435 mm!

Gitarrens ljud blir därefter, ett underbart djup och en kraftfull ton som slår det mesta.


Halsomsättning, nytt lock med väl avstämd X-ribbning, tunnare hals, är några av de arbeten jag gjort på gitarren.


Pris 6 900 kr

Kay Archtop 40-tal

Kay archtop, sannolikt 40-tal. Halsomsättning och limning av ribbor. Lacken var i princip obefintlig, så jag jag har "Hottat upp" den lite. En Rockabillygitarr. Mikrofon finns monterad inuti gitarren.


Pris 4 900 kr

Levin, modell 47, 1943

Levin modell 47

Levin mod 47 är en vacker gitarr i amerikanskt stuk. 14-bandshals och sunburst. En mycket tilltalande gitarr, om man kan acceptera stallet. En del tycker det är fult, jag gillar det.


På den här har jag gjort Halsomsättning  och X-ribbning.


Varmt och fylligt ljud. 


Pris 4 400 kr

Levin L-40 nylon. (Ej svensktillverkad)

Nytillverkad Levin 2000-tal. En inbytesgitarr. Lagning i halsen


Pris 700 kr

Levin modell 60, 1946, med Gibson-lock

Levin modell 60

Levins klassiska Parlorgitarr tillverkades från år 1900 till en bit in på 1950-talet.


En riktig s k Jesus-knäppare


Många av dessa gitarrer har farit illa. De var billiga gitarrer och hanterades därefter. Den här var mer ett pussel än en gitarr. Locket var av björk, ljudmässigt ingen större hit. Eftersom även locket var i bitar, bytte jag ut det mot ett mahognylock från en Gibson B-15. Det blev, efter reparationen, tillsammans med X-ribbning mycket lyckat. Trots att det är en av Levins enklaste modeller, med den smala sargen, blev ljudet fantastiskt.


Pris 3400 kr

Levin mod 60 1946

Levin modell 60

Levin parlor från 1946. Gitarren är X-ribbad och Halsomsättning är gjord för perfekt stränghöjd.


Pris 3400 kr

En tysk hundraåring

Tysk parlorgitarr

En tysk parlor med typiskt mustaschstall.


I början av 1900-talet, innan Sverige hade en egen gitarrproduktion, togs det in mängder av den här typen. De kom från flera olika europeiska länder, Tjeckien, Holland etc, men merparten kom från Tyskland.


Gitarren har "felvänd" mekanik, vilket tyder på att den är minst 100 år gammal.


Gitarren har restaurerats till härligt spelbart skick. Bra ljud med den nya X-ribbningen.

Pris 3900 kr