Omribbning av gitarrer/Konvertering till X-ribbning

Att sätta nya ribbor på en gammal gitarr kan man göra av flera skäl. Till exempel för att rädda ett insjunket, trasigt lock. Men framförallt gör man det för att förbättra ljudet.


Olika typer av ribbning ger olika ljud. Det är självfallet inte så, att en X-ribbning i sig blir bättre än en parallellribbning. Det handlar framför allt om hur arbetet utförs. Många gamla gitarrer har parallellribbning. En del av dessa var fantastiskt välgjorda och gav ett mycket bra ljud. Men merparten av gamla gitarrer hade en överdimensionerad ribbning, som gav ett dämpat och lite "plonkigt" ljud.


Jag har specialiserat mig på amerikanska gitarrer, som jag ändrar ribbning på, från parallellribbning till X-ribbning. Det innebär att gitarrerna verkligen öppnar upp. Ljudet blir kraftigare, fylligare och sprilligare jämfört med originalets plonkiga ljud. Det finns dessutom ganska gott om sådana gamla vrak, som bara längtar efter att få ett nytt liv.


Nu är det inte endast amerikanska gitarrer som jag konverterar. Jag tar mig gärna an gamla Levin- och Bjärtongitarrer också. Det finns massor av dem i garderober och på vindar. Trasiga gamla gitarrer med stränghöjd, som gör dem ospelbara. De är värda att ta tillvara. Efter min reparation och konvertering blir de åter fantastiska instrument att spela på, med ett ljud som är bättre än nånsin tidigare. Att rädda ett gammalt gitarrvrak är en kulturgärning.


Däremot tycker jag inte att man skall ändra en fin gammal gitarr i gott skick. Det är värdefullt att behålla gamla gitarrer så nära original som möjligt. Då är det originalrenovering som gäller. Men det finns gott om vrak...


På bilden nedan kan Du se två Harmony-gitarrer. Den vänstra har fått nya ribbor och den högra är originalribbad.


Notera hur grovt tillyxad original parallellribbningen (till höger) är, jämfört med min X-ribbning (till vänster). De nya ribborna är 6 mm breda jämfört med originalets 11 mm. Det innebär att locket kan vibrera lite friare och ge bättre klang. Och det håller!!

Jag har gjort några inspelningar, där jag visar skillnaden mellan originalribbade och omribbade gitarrer. Lyssna gärna, sätt på hörlurarna så att Du verkligen kan höra skillnaden:

Några kommentarer från nöjda kunder:


Angående en Levin Kentucky med stort reparationsbehov som jag lagat och ribbat om:


"Blir alltid imponerad av sådant här hantverk!"

"Den blev otroligt bra! Jag bara häpnar och kan inte sluta spela. Mycket bra jobb, säger denna nöjda kund (jag). 😃"


...

Angående en Gibson Southern Jumbo som jag reparerat och lackat lock:

"Hej!
Jag vill bara säga att gitarren kom fram som den skulle och att jag nu njutit av den i en veckas tid. Fattar inte hur du fått ihop den så fint men är djupt tacksam för ett toppenjobb! Snygg som få blev den också."

"Vill bara tacka för ett mycket väl utfört arbete med gitarren! Jag visste att den var bra i grunden, men att den skulle kunna bli såhär bra efter renovering trodde jag inte. Känns, spelar och låter nu fantastiskt. Det märks att du har såväl stor erfarenhet av, samt passion för, gamla gitarrer. Tack!"


...

Reparation av N Nilsson parlor:


"Snarare en otroligt nöjd kund, han är i sjunde himlen just nu. Med vänlig hälsning, Kundenssambo"...

Om Gibson B-25:


"Nu har gitarren kommit fram välbehållen. Den låter precis så bra som jag hoppats på! Är riktigt riktigt glad för den 😃 Stort tack!"...

Angående Harmony H 162


"Nu har jag kommit hem och provspelat Harmony gitarren i sin rätta miljö och den låter förträffligt! Den klingar faktiskt bättre än min Gibson Southern Jumbo från 1991!"


...

Angående Harmony H165 som jag konverterat:

"Hej!

I believe I´ve ended up with a guitar that you´ve worked on

An old Hrmony H165! Seems you renovated it and converted to X-bracing and I must say, what a beautiful job you´ve done. It´s a very playable, very enjoyable instrument. Bravo to your good work!"

Reportage i Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan 2018-09-06

Det är kul när lokalpressen visar sitt intresse!