Reparationer

Jag utför de flesta typer av reparationer på akustiska gitarrer, mandoliner och liknande stränginstrument.


- Halsomsättning

- Spricklagning

- Lagning av spruckna eller lösa ribbor

- Limning av lossnat stall


Det mesta går faktiskt att laga och det är alltid trevligare att spela på en gammal, välbyggd, restaurerad gitarr, än på nya plywood-gitarrer från Kina och Indonesien.

För att inte tala om att ljudet oftast är avsevärt bättre i gamla guror i solitt trä.


Kontakta mig gärna för mer information

Halsomsättning

Många gamla gitarrer har med tiden blivit svårspelade, då stränghöjden ökats efterhand. Tyvärr är gitarrens konstruktion självförstörande, eftersom strängarnas dragkraft deformerar instrumentet. I värsta fall kan halsen lossna helt.


Att göra en halsomsättning kräver mångårig erfarenhet. Jag har genomfört runt 100 halsomsättningar. Jobbet går att göra närmast osynligt. 


I samband med halsomsättning byts även stallbenet. Jag tillverkar egna stallben av riktigt ben! Gitarren intoneras och resultatet blir ett instrument, som det är en glädje att spela på.  


Priset på en halsomsättning kan variera beroende på konstruktion. För en gammal Levin eller Harmony, där halsen redan sitter löst, brukar det handla om ca 1500 kr. Medan en Bjärton eller Gibson ofta har halsar som sitter som berg brukar kosta litet mer.

Spricklagning

Till följd av att vi bor i ett kallt klimat, med hus som är uppvärmda, så blir inomhusluften ofta torr. Vintern är en utmaning för alla gitarrer och efter en 40 - 50 år har det ofta blivit sprickor. Det kan också ske olyckor, som skapar sprickor eller större skador t ex ett avslaget huvud eller ett hål. 


Det är alltid ledsamt när Din älskade gitarr går sönder och går Du till Din musikhandlare, så blir svaret oftast att det inte är lönt att laga. Han vill ju gärna sälja en ny gitarr till Dig. En asiatisk plywoodgitarr.


Men, det mesta går att laga! Även om värdet kanske inte går att mäta i monetära termer, så är nästan alltid en åldrad gitarr ljudmässigt bättre, än vad man får för några tusenlappar Kina-gitarr.


Limning av lösa ribbor

Att laga ribbor i en gitarr tillhör de vanligaste åtgärderna. Det görs genom ljudhålet i 98 fall av 100. Det innebär ett minimalt ingrepp på gitarren och syns aldrig utifrån.


I enstaka fall kan man behöva dela på gitarren. Det krävs när man måste göra stora ingrepp på gitarrens beribbning. Jag har renoverat många vrak (ett 150-tal) så har jag gjort ingreppet många gånger. 

Att sätta nya ribbor på en gammal gitarr kan man göra av flera skäl. Till exempel för att rädda ett insjunket, trasigt lock eller för att få ett bättre ljud.

Se vidare under avsnittet Omribbning


Limning av stall

Det händer ganska ofta att stallet på en gitarr lossnar. Strängdraget på en gitarr handlar om avsevärda krafter.


Att limma ett stall är ganska lätt, om man har rätt lim och verktyg.


Kostnad från ca 500 kr

Några bilder på instrument som jag har renoverat genom åren

Gibson J-40 Före/efter

Regal 1920-tal Före/efter

Gibson B-25 1960-tal Under/efter

Bjärton 1960-tal Före/efter

Gibson SG 1974 Före/efter

Ett par gibson B-25, 1960-tal

Gibson LG-1 till LG-2, 1960 Före/efter